Tag: 嘉士伯不准不开心


Crafted with care


first_imgBy Shilpa and Sameer BalvallyShould a home be a tribute to what’s trending in interior design, or should it solely be true to those who live in it? These are questions an introspective family of four asked themselves before deciding on the design of their 3BHK apartment in Lodha Group’s,By Shilpa and Sameer BalvallyShould a home be a tribute to what’s trending in interior design, or should it solely be true to those who live in it? These are questions an introspective family of four asked themselves before deciding on the design of their 3BHK apartment in Lodha Group’s World Towers at Mumbai’s Lower Parel. The bar sits smartly on the curve of the apartment. Photo by: Photographix IndiaThe client’s brief was to design a space that in spite of being in one of the most luxurious Armani designed World One project, radiated the warmth and comfort that a home provides. The design concept stemmed from the premise that you leave the hotel-like luxury behind when you enter home. This dictated the colour and material palate for us in terms of balancing the elements of warmth and luxurious elements while maintaining the functionality of the space. In the corridor connecting the bedroomsAnother consideration was the prominent curve design of the building itself which has a continuous stretch of balcony with some of the best city, sea and sealink views. The living room was planned to create a comfortable yet clutter-free family space and at the same time, the curved facade that spans throughout the living room was highlighted using various design elements.The ceiling and subsequent lighting design radially frames the view of the outdoors. The home, which sprawls across 2,100 sq ft has an overall neutral colour palette of beige and browns with splashes of blue and yellow. In the living room the custom-designed steel-grey and mustard highlighter sofas are oriented towards the TV and the centre table to provide scope for additional seating around it.advertisement The serene master bedroomThe table was custom designed for pouffes that tuck into the table when not in use. A custom made circular carpet with abstract radial patterns ties the space together. The hidden cabinet temple is subtly reflected by the slight traditional floral-inspired modern layered graphic art printed on the wooden panels and console, which was collaboratively designed with LivinArt. The metal artwork on the wall was designed by a local artist in Jodhpur.The dining area sports a custom designed rectangular table with metal inlay that tapers slightly to one side. The metal legs of this table have been painted in the accent colours of the space. The balcony, which runs along the curve of the living room, has been converted into an outdoor bar. The bar sports a concrete countertop and is front cladded with hand-painted ceramic tiles mimicking the colours of the sea. The bedrooms are designed with the same balance between luxury and comfort.The materials selected are not flashy yet exude a sense of elegance. The colour palette for the master bedroom and bathroom is bolder with pastel rich grey-blues, and greys with jute and white sheers. The boy’s room has a fresh colour palette of yellows ochre, teal, light grey and birch ply, and has been designed keeping in mind the need for storage. The existing kitchen was designed by Armani, but was narrow with a platform only on one side. The team at Studio Osmosis opened the kitchen with an additional working counter and upfront, well-organised spaces. The custom bench and swing in the balcony.Art has been used in some unique ways in this project with various artists customising it. The long passage that spans from the living room to the master bedroom with doors leading to the other rooms has a detailed custom designed graphic along the entire length commissioned by collaborating with Kalaakari Haath. The metal artwork in the living room wall was designed and created by a local artist in Jodhpur and customised fabric and handmade paper artworks have also been used. The hand woven outdoor furniture is by Retyrement Plan which follows the design mantra of handmade pop luxury.The best part? While the apartment exudes the warmth of a home, it successfully encapsulates the essence of luxury living. Founded in 2010, Studio Osmosis is a multidisciplinary design practice formed by architects Sameer Balvally and Shilpa Jain Balvally. The Mumbai-based multi-disciplinary practice has many award-winning designs. www.studioosmosis.comlast_img read more